Haptotherapie

 

 

 

Haptotherapie

Haptotherapie is een therapie waarin  de aandacht voor gevoel en leven in contact met je  gevoel centraal staan. Je bewust te worden van  hoe je de dingen beleeft. Hoe je vaak onbewust met bijvoorbeeld verzet op gevoelens en gebeurtenissen reageert, door aanspanning van de spieren en vervolgens naar je hoofd schiet en gaat denken. Door dat inzicht begrijp je jezelf beter, waardoor je minder zult gaan oordelen over je gevoel en minder in de weerstand zult gaan tegen je gevoel door jezelf bijvoorbeeld te veroordelen of je af te reageren op je omgeving.. Door de verminderde spanning en weerstand ontstaat er vanzelfsprekend meer ruimte om jezelf te zien en te ontplooien. Daardoor krijg je meer duidelijkheid in wat je wel wilt doen en  niet wilt doen en dus los kunt laten. Tegelijkertijd ontstaat er ook meer openheid in relatie met de ander en een betere communicatie, doordat je meer in contact blijft met het geheel en je minder verliest in de ervaring en emotie van het moment.

 


 Als je naar het plaatje hier boven kijkt dan zie je hoe een paardenbloem er op verschillende momenten, van bloei naar afsterven, uit kan zien. Net als in het leven van alle dag. Gevoelens en mogelijkheden bloeien op en sterven af. Als je de neiging hebt om alleen maar een van de stadia te willen en de rest buiten te sluiten, dan kun je je voorstellen hoezeer je jezelf dan beperkt in het ontdekken van mogelijkheden. Want of je wilt of niet: De verschillende fases bestaan er allemaal. Door met aandacht naar iedere fase te kijken, krijg je inzicht in de samenhang en de zin van ieder fase. En krijg je zicht op de voor- en nadelen van iedere levensfase.

Zo ook gaat het in ons dagelijks leven. Als we bijvoorbeeld pijn voelen is onze onbewust eerste reactie vaak aanspanning en/of verzet. Het gevolg hiervan: Verscherping van de pijn. 

In de therapie leer je om te leven met wat er is, zoals pijn. Door aandacht te te hebben voor wat er is, in plaats van je te verzetten tegen of te vluchten van de pijn, ontstaat er meer ruimte en energie voor wat er is en wat je echt wilt.

Je zult merken, dat je je daardoor ontspant en de pijn verzacht, waardoor  je je weer vrijer kunt bewegen  om te zijn wie je wezenlijk bent en wilt laten zien. 

 

Haptotherapie in de praktijk:

 

De eerste keer (de intake) staat in het teken van:

* kennismaken.

* de reden van je komst.

* al naar gelang je behoefte en het belang van dat moment, vertel  je wat over jezelf, over je achtergrond die volgens jou bepalend is geweest      voor de problematiek van nu.      

* ik zal iets vertellen over haptotherapie en wat je van mij als haptotherapeut kunt verwachten.

* samen stellen we een behandelplan op, waarin we aan de hand van de problemen van dat moment, kijken en de mogelijkheden en doelen.

 

In de sessies daarna is het veelal zo, dat een sessie begint met

* een gesprekje over het verloop en wat op dat moment speelt 

* vervolgens zullen we middels oefeningen en/ of aanraking  aandacht  hebben voor wat je voelt en beleeft op dat moment en kijken of je die     gevoelens herkent in je dagelijks leven en hoe je daar mee omgaat.

 

Powered by webXpress